VELKOMMEN

Alaska Husky

Litt om rasen

Alaska Husky er en mellomstor til stor polarhund med ypperlige trekkhundegenskaper, men typen mangler internasjonal anerkjennelse som egen hunderase fra de store stambokregisterene.

Dette er en hundetype som opprinnelig stammer fra Alaska og det nordlige Canada.
Den opprinnelige Alaska Huskyen kan sies å ha vært et resultat av krysninger mellom ulike inuithunder (polare urhunder).

Når den oppsto er uklart, men den opprinnelige typen er nok svært gammel. Dagens hunder er imidlertid også iblandet blodslinjer fra sibirsk huskyfuglehunder og mynder(kanskje også fra andre typer), for at de opprinnelige hundene skulle bli lettere og hurtigere. Blandingsforholdet mellom de ulike rasene som inngår er ukjent og varierer trolig også i ulike linjer. Man antar imidlertid at både pointervorstehhund og greyhound inngår. Hunder av mer opprinnelig type benevnes gjerne som «Pure Athabascan breed» i hjemlige trakter.

Når typen kom til Norge er ukjent, men den ble kjent gjennom Robert Sørlies triumfer i det prestisjefylte Iditarod løpet i 2003.

Alaska husky minner om sibirsk husky og er en typisk polar spisshund av type, men den har ikke egen rasestandard og varierer mye i størrelse, vekt og pels. Kroppen er rektanglær i formen og smal. Lemmene lange og slanke. Langdistanse huskyer har ofte noe tettere pels og kraftigere bygning enn hunder som er avlet for kortere løp.

Hannene kan veie opp mot 28 kg, men veier mer typisk 23-26 kg. Tispene er lettere og veier typisk 18-23 kg. Enkelte hanner kan bli opp mot 40 kg tunge.


Alaska Husky er en hund som krever mye mosjon for å trives.

Den er en typisk brukshund og trives best når den kan jobbe hardt. Den egner seg ypperlig som sledehund og den tåler stor belastning når den er godt trent, herunder også store variasjoner i temperatur og værforhold. De fleste konkurransekjørere foretrekker tisper mellom 20 og 23 kg og hannhunder mellom 22 og 26 kg. Hunder med gode poter og som kommer seg raskt etter anstrengelser blir favoriserte. Typen har også gode egenskaper som kløvhund og familiehund.


Den har utmerkede flokkegenskaper og trives best i flokk, enten med andre hunder eller sammen med fam
ilien.

Alaska husky er sunn hund med få arvelige problemer, men i likhet med andre store hunder er den disponsert for hoftedysplasi.

(Kilde: Wikipedia)

Nyeste kommentarer

24.09 | 10:04

Wow , veldig fin side , og morsomt å lese beskrivelsen. Noe kjente der.

24.05 | 23:59

Så nydelige hunder 😍 blir spennende med kull😄

02.08 | 21:02

Hei Lillan. Flott side du har. Håper alt er bra med deg og dine.

27.07 | 19:36

Hei damen. Wooow, her var det skikkelig stilig. Håper alt er bra med deg og ...